0533 620 21 63 0532 509 66 32 0242 247 45 44
Çocuk, Ergen ve Yetişkin Psikiyatri
Psikoterapist Aile Danışmanı

Yazılar » TAKINTILAR

VAKA 1: 36 yaşında genç bir kadın, her yer kirli gibi geliyor, "dışarıdan eve girince herkesin tüm çamaşırlarını değiştirmesini istiyorum yoksa çok rahatsız oluyorum, aklım sürekli orada kalıyor" diye ifade ediyor.. Çok fazla sabun- deterjan kullanımı ellerinde dermatite neden olmuş..

VAKA 2 : 27 yaşındaki erkek arabasının kapısı kilitli mi diye en az beş kere kontrol etmesi gerektiğini, alışveriş yaparken ciddi karasızlık çektiğini bu nedenle alışverişe bir tanıdığı ile çıkmak istediğini belirtiyor.. Kontrolleri nedeni ile işlerine genelde geç kalıyor..

VAKA 3: 8 yaşındaki erkek çocuğu ağzına kıl kaçmış gibi geldiği için sürekli tükürüyor ve annesine bir şey olmaz değil mi diye onaylatıyor.. Anne bıkmış bir halde.. Çocuğun ders başarısı düşmüş..

VAKA 4: 16 yaşındaki delikanlı aklına sürekli homoseksüel-miyim diye takılan düşüncelerin onu çok rahatsız ettiğini belirtiyor..

VAKA 5: 31 yaşındaki anne çocuğunun hasta olduğu ve ambulansla hastaneye götürüldüğü görüntüleri nedeni ile gece uyurken çocuğu yaşıyor mu diye nefesini dinliyor..

Bu örneklerde olduğu gibi takıntılar; rahatsız edici, istenmediği halde sürekli akla gelen, kişiyi ciddi derecede rahatsız eden uygunsuz kabul edilen düşünce ve imgelerdir..

Bu düşünce ve imgeler yapılması zorunlu hissedilen bazı davranışlara neden olurlar:

Kirli olmadığı halde kirlilik düşüncesi sık sık el yıkamaya neden olur.. Allah'a küfür ettiği takıntısı olan biri rahatlamak için sürekli dua edebilir.. Ya da çocuğunun öleceği imgesi olan ebeveyn uykuda çocuğunun nefesini dinleyebilir..

Tıp dilinde bu hastalığın adı "obsesif kompulsif bozukluk"tur..

Bu hastalıktaki düşünce ve imgeler saçma, ayıp, uygunsuz kabul edildiği için kişi profesyonel yardım almaz..

Genelde bu durumu herkesten saklamaya çalışır..

Bunu kendi kişiliğinin özelliği olarak düşünür..

Düşünceler , imgeler çok rahatsız edici olduğu için onu kontrol etmek için kişi ya bazı şeyleri yapmamaya başlar ya da düşüncelerle ilişkili zorunlu davranışları çok fazla yapar..

Takıntılar normalde herkeste olabilir..

Ama hastalık olduğunda kişinin yaşam kalitesini düşürür..

Bazen burnumuz akar bu grip olduğumuz anlamına gelmez..

Ama grip olduğumuzda burnumuz sürekli akar ve rahatsızlık verir..

Takıntılar( obsesif kompulsif bozukluk) bir hastalıktır..

Tüm o saçma düşünce ve görüntülerin kişilikle alakası yoktur.. Tedavisi olan bir rahatsızlıktır..